mail@medischpedicureaalten.nl| 06-54756936 of 0543-477480|

Bolle nagels kunnen flink pijn gaan doen als de nagel diep in het nagelbed drukt. De hoeken en randen van de nagel kunnen op den duur ingroeien in de huid. Vooral bij mensen met diabetes en reuma bestaat de kans dat ingroeiende nagels tot nare complicaties leiden, zoals ernstige infecties. De pedicures van Medisch pedicure Aalten  kunnen allemaal een nagelbeugel plaatsen.

Orthonyxie (nagelbeugel)

De medisch pedicure of de podotherapeut kan door het plaatsen van een nagelbeugel de bolle nagel weer een mooie platte vorm geven. Daarmee wordt het ingroeien voorkomen. Deze techniek wordt orthonyxie genoemd. Nagelbeugels kunnen van speciaal ijzerdraad of kunststof zijn gemaakt.Een nagelbeugeltje van ijzerdraad wordt met een tangetje op maat gemaakt, dwars over de nagel geplaatst en met kunsthars of gel vastgezet. De nagelbeugel duwt boven op het bolle deel terwijl de uiteinden van de beugel net onder het nagelrandje haken. Zo dwingt de beugel de nagel langzaam weer terug in een vlakke vorm. De nagelbeugel wordt steeds na een aantal weken een stukje verplaatst totdat de nagel recht is uitgegroeid en de pijnklachten verdwenen zijn.

Resultaat

Er zijn ook nagelbeugels van dun chirurgisch metaal en minder goed zichtbare nagelbeugels van glasvezel versterkt kunststof. In beide gevallen gaat het om een smalle strip die dwars over de nagel wordt gelijmd. De strip duwt de bolle nagel langzaam terug in zijn rechte vorm. Deze nagelbeugels kunnen meegroeien met de nagel, maar soms moet de beugel enkele keren worden herplaatst voor een goed resultaat.

Waardoor ontstaan ingroeiende teennagels?

Ingegroeide teennagels kunnen na verloop van tijd ontstaan door slecht passende schoenen of schoenen die de tenen te weinig ruimte geven. Voetbalschoenen en balletschoenen hebben wat dat betreft een slechte reputatie. De nagels worden in het nagelbed gedrukt of groeien door zijwaartse druk uit de nagelwal. Vaak is het de nagel van de grote teen die de grootste krachten te verwerken krijgt. Daarnaast ligt de oorzaak vaak ook verkeerd en te kort knippen van de nagel.Dieper in de nagelwal. Het verkeerd knippen van de nagels is ook een veel voorkomende oorzaak van ingroeien in de huid. Als een nagel al pijnlijk in de nagelwal drukt wordt de nagelhoek vaak schuin afgeknipt. Dat verlicht weliswaar de pijn maar maakt het probleem vervolgens alleen maar erger, omdat de nagel dan dieper in de nagelwal kan groeien. Knip de nagels recht af en laat de hoeken zo veel mogelijk intact. De nagelhoeken mogen niet ergens ‘onzichtbaar’ eindigen in de nagelwal; beter is het als de hoeken iets uitsteken. Nagels kunnen soms vreemde vormen hebben waardoor ze lastig te knippen zijn.

Waar moet u rekening mee houden:

•In het begin kunt u een vreemd gevoel hebben aan de bewuste nagel, doordat er iets op zit wat
er niet hoort, net als u voor het eerst een ring of oorbellen draagt. Pijn mag het beslist niet doen.
• Als u pijn voelt neem dan altijd direct contact op met onze praktijk. Het kan een teken zijn van een te harde trekkracht van de beugel. Als dit niet verholpen wordt kan dit een blauwe of loslatende nagel opleveren.
• De eerste 24 uur moet u oppassen met water, dus wel even douchen of wassen maar niet weken in bad of gaan zwemmen of naar de sauna gaan. Na 24 uur kunt u weer van alles doen zoals u altijd al deed.
• De nagels kunnen na 24 uur gelakt worden. De nagellak mag alleen verwijderd worden met remover die GEEN aceton bevat. De beugel wordt bevestigd met gel, deze producten worden erg kleverig of laten los als ze in contact komen met aceton.
• Bij de één blijven de beugels zitten tot ze uitgegroeid zijn en bij de ander vallen ze er “spontaan” vanaf. Hoe komt dit? De zuurgraad van de huid speelt een grote rol. Overmatig transpireren, veel douchen, veel met de voeten in water staan, veel zeep gebruiken en menstruatie kunnen de zuurgraad van uw huid beïnvloeden waardoor de lijm of gel niet goed kan hechten.
• Ook kan door stoten een beugel er “spontaan” af springen, de nagel is buigzaam en de beugel kan niet zo snel mee buigen. Indien de cliënt te korte/ te puntige schoenen draagt is de kans groot dat de beugel voortijdig van de nagel af gestoten wordt!
• Beugels kunnen niet geplaatst worden bij ontstekingen! De ontsteking moet eerst over zijn. Teennagels kunnen soms een te bolle vorm krijgen. Dat kan leiden tot vervelende klachten zoals pijn en ingroeien in de huid. Met een simpele nagelbeugel van ijzerdraad of kunststof kunnen bolle teennagels weer mooi vlak en pijnvrij worden gemaakt.
• Om te voorkomen dat u uw beugel verliest of beschadigd kunt u hem het beste bewaren in bijv. een foto rol kokertje. Zodra er een knik in het metaal komt dan is de beugel niet bruikbaar meer. Meestal kan de “oude” beugel opnieuw geplaatst worden.
• Het knippen van de nagel met beugel moet voorzichtig gebeuren; knipje voor knipje en niet in één keer de schaar of nageltang erop zetten. Knipt u de nagel te ruw dan vervormt deze en kan de beugel eraf schieten.

Deze nagel heeft zo'n kromming dat de zijkanten elkaar raken. Hier heb ik een beugel op geplaatst

Deze nagel heeft zo’n kromming dat de zijkanten elkaar raken. Hier heb ik een beugel op geplaatst

Dit is de zelfde nagel maar dan een kleine 6 maand later

Dit is de zelfde nagel maar dan een kleine 6 maand later

Ook bij minder extreme krommingen heeft een beugel zin.

Ook bij minder extreme krommingen heeft een beugel zin.